
Ö±¹²Ô¾±²Ô²µ²õ²õ°ì´Ç±ô´Ç°ù
På dessa sidor samlas information om pågående arbete med utveckling och implementering av övningsskolor i samverkan mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen.
Varför övningsskolor?
Samtliga lärarutbildningar i Sverige ska enligt Förordning för utbildning till lärare och förskollärare, som träder i kraft 2022-07-01, utveckla och använda övningsskolor och övningsförskolor som huvudsaklig modell för verksamhetsförlagd utbildning. En övningsskola är en, eller flera skolenheter som samarbetar, och har en hög koncentration av studenter och utbildade handledare, som tar emot studenter kontinuerligt och har en fördjupad samverkan med lärarutbildning runt kursinnehåll och kompetensutveckling. Övningsskolemodellen syftar till att skapa förutsättningar för mer hållbara miljöer där formaliserad samverkan bidrar till både högre kvalitet i lärarutbildning och till skolors utveckling och kompetensförsörjning.
Bakgrunden till det nu nationellt fastställda direktivet är den försöksverksamhet som prövades vid olika lärosäten under en femårsperiod från 2014. Vid Göteborgs universitet utvecklades då en modell riktad mot förskollärarprogrammet. Modellen blev mycket framgångsrik och ligger idag till grund för den permanentade verksamheten för VFU inom detta program. Närmare samverkansformer mellan universitetet och skolor har också prövats i KPU med förhöjd studietakt. Även här finns goda erfarenheter att bygga vidare på.
Försöksverksamheterna runt om i landet har enligt både nationella och lokala utvärderingar bidraget till att stärka kvaliteten i VFU för studenterna. Därtill har granskningar visat att övningsskolemodeller även kan bidra till skolutveckling och en skola på vetenskaplig grund genom förbättrade möjligheter till kollegialt lärande och gemensam reflektion som den ökade samverkan öppnar för. Läs mer om Universitetskanslersämbetets utvärdering av försöksverksamheten:
Pilotverksamhet
Mellan 2022 och 2024 testades ett ramverk för Göteborgs universitets modell för övningsskolor i en pilotverksamhet. Pilotverksamheten omfattade grund-, ämnes- och yrkeslärarutbildningar samt ett urval av grund- och gymnasieskolor i Göteborgsregionen. De berörda programinstitutionerna arbetade med att utveckla och säkra kompetens och kontinuitet hos VFU-kurslärare, utvecklade dialogytor och nätverk för samverkan med skolor samt utsåg övningsskolesamordnare för programmen. Som en utgångspunkt för utvecklingsarbetet utvecklades utvärderingsmodellen VFU-barometern i syfte att ge en bild av och skapa förutsättningar för återkommande uppföljning av arbetet med övningsskolor.
Göteborgs universitet samordnade arbetet med pilotverksamheten tillsammans med en referensgrupp bestående av representanter från programinstitutioner och skolhuvudmän i Göteborgsregionen.
Utvecklingsarbete för fler övningsskolor
Parallellt med pilotverksamheten inleddes ett utvecklingsarbete för att ta fram en fungerande modell för övningsskolor och för att involvera fler skolhuvudmän och skolor i satsningen. Arbetet bedrevs i nära dialog med kommunerna, där en styrgrupp från Göteborgs universitet genomförde besök hos intresserade kommunledningar. Inför mötena fick varje kommun ett anpassat underlag med information om tidigare placeringar av lärarstudenter och resultat från VFU-Barometern. Vid mötena diskuterades bland annat möjligheten att koncentrera studentplaceringar till vissa skolor, hur handledarutbildning för lärarna skulle kunna genomföras samt vilka skolor kommunen önskade inleda arbetet med som övningsskolor.
Nya avtal för verksamhetsförlagd utbildning
Under det andra året av pilotverksamheten bedrevs även ett omfattande arbete med att ta fram nya avtal för verksamhetsförlagd utbildning (VFU), som skulle ligga till grund för de permanenta övningsskolorna från och med hösten 2024. De nya avtalen byggde vidare på det tidigare avtalet från 2019 och innehöll tydligare beskrivningar av roller, ansvar och organisatoriska ramar. En samlad avtalsstruktur utvecklades, med fyra olika avtalstyper som kunde anpassas utifrån skolform, huvudman och ambitionsnivå för samverkan. Avtalen utformades med en tydlig samverkansinriktning och hade ett målorienterat och övergripande språk. Som komplement utvecklades en webbsida där mer detaljerad information samlades. Det första nya avtalet, riktat till kommunala skolhuvudmän i Göteborgsregionen, beslutades före sommaren 2024 och började gälla efter undertecknande.
Kvalitetsdialoger och breddat upplägg
En viktig nyhet i avtalen var att årliga kvalitetsuppföljningar infördes, så kallade kvalitetsdialoger, där både skolhuvudmän och utbildningsprogram deltog. Dialogerna planerades att starta under våren 2025, och under hösten 2024 pågick arbete med att ta fram en modell för hur dessa skulle genomföras. Från och med höstterminen 2024 använde samtliga lärarprogram vid Göteborgs universitet ett övningsskole- eller övningsförskoleupplägg där det var möjligt. Alla skolor som deltagit i pilotverksamheten gick vidare till att bli övningsskolor, och flera nya grund- och gymnasieskolor i Göteborgsregionen anslöt till arbetet.