91̽»¨

Göteborgs universitet
³¢Ã¤²Ô°ì²õ³Ù¾±²µ

Så arbetar vi med hållbarhet

På Institutionen för data- och informationsteknik bidrar vi till universitetets hållbarhetsarbete på en rad olika sätt. Vi integrerar miljö- och hållbarhetsperspektiv i utbildning och forskning och arbetar aktivt med jämställdhet och inkludering. Birgit Penzenstadler är institutionens hållbarhetskoordinator.

HÃ¥llbarhetsrelaterad forskning

"Software Engineering for Sustainability"

Inom forskningsområdet Software Engineering utgår hållbarhetsarbetet från begreppet "Software Engineering for Sustainability" som Birgit Penzenstadler myntade runt 2012 och som numera är ett vedertaget koncept. Det innebär att programvaruutvecklare och mjukvaruingenjörer i sitt arbete behöver ha med ett hållbarhetsperspektiv både vid utveckling och implementering av mjukvarusystem.

För att stödja detta arbete har Birgit Penzenstadler tillsammans med kollegor utvecklat ramverket Sustainability Awareness Framework (SusAF). Det är ett utvärderingsverktyg som använder en uppsättning vägledande frågor och visualiseringsdiagram för att utforska de potentiella effekterna av ett system utifråm fem hållbarhetsdimensioner: miljömässig, individuell, social, ekonomisk och teknisk.

Ramverket finns tillgängligt för .

Internationella HÃ¥llbarhetskonferenser

Flera medarbetare på institutionen bidrar sedan länge till organiseringen av den internationella konferensen ICT for Sustainability.

Integrering av hållbarhet i utbildning

Vid institutionen för data- och informationsteknik har lärare tillgång till riktlinjer för hur hållbarhet kan bli en del av undervisningen. Riktlinjerna, kallade "Sustainify your Syllabi", har utvecklats av Birgit Penzenstadler och består av en checklista med frågor som kan hjälpa programansvariga och enskilda lärare att integrera hållbarhet i sina utbildningsmoment.

Dessa riktlinjer finns tillgängliga för nedladdning på . För användning inom andra ämnesområden kan de behöva anpassas något.

Mångfald, jämlikhet och inkludering

Francisco Gomes, i rollen som jämställdhetsrepresentant vid institutionen, och Birgit Penzenstadler som representant har arbetat med att främja och sprida kunskap och bästa praxis kring mångfald, jämlikhet och inkludering. Detta arbete har stöttats av deltagande i där Birgit ledde arbetsgruppen för strategi och spridning.