Om seminariet
I detta seminarium som arrangeras av kollegiet Förutsättningar, Utbildning och Resultat (FUR-kollegiet) i samverkan med Institutionen för pedagogik och specialpedagogik möts tre av regeringens särskilda utredare för att tillsammans presentera sina reformförslag.
Dagens skola brottas med utmaningar som yttrar sig i stora resultatskillnader, olikvärdiga betyg och att många stängs ute från gymnasieskolans yrkesprogram.
Enligt reformförslagen behöver för att stärka undervisningens kvalitet och likvärdighet.
Parallellt behöver så att de meritvärden som används vid ansökan till gymnasieskolan och högre utbildning blir mer likvärdiga. Betygsskalan föreslås bli numerisk och tiogradig utan några uttalat underkända betyg.
För att matcha gymnasieskolans utbildningar mot fler elevers behov och förutsättningar föreslås en med lägre behörighetskrav och studietempo samt mindre inslag av gymnasiegemensamma ämnen.
Förslagen kan framstå som många, komplexa och resurskrävande att implementera. Att inte genomföra förändringar innebär samtidigt att acceptera att barn och ungdomar ges olikvärdiga livschanser vilket är illegitimt i ett kunskapsinriktat välfärdssamhälle.
Seminariet vänder sig till alla med intresse för utbildningsfrågor.
Medverkande
Joanna Giota, särskild utredare Fler vägar till arbetslivet (SOU 2024:74). Lämnades till regeringen den 20 november 2024.
Magnus Henrekson, särskild utredare Ett likvärdigt betygssystem (SOU 2025:18). Lämnades till regeringen den 19 februari 2025.
Thomas Persson, särskild utredare Kunskap för alla – nya läroplaner med fokus på undervisning och lärande (SOU 2025:19). Lämnades till regeringen den 26 februari 2025.