Löpning är en populär träningsform och stora nationella och internationella löpartävlingar lockar allt fler deltagare. Trots att fysisk aktivitet som löpning kan betraktas som hälsofrämjande finns risk för medicinska komplikationer. Kunskap om faktorer som predikterar risker ökar möjligheten att förebygga dem.
Data kan samlas in på olika nivåer: individnivå, tävlingsdata (händelser, organisation), registerdata (ambulansdata), väderleksförhållanden etc. och de kan analyseras i olika statistiska modeller för att prediktera medicinska utfall som till exempel kollapser.
Projektet genomförs vid Sahlgrenska akademin och med forskare vid Centrum för hälsa och prestation, CPH, vid Göteborgs universitet, i samarbete med SAFER-studies (professor Martin Schwellnus vid University of Pretoria) och professor Sofia Thorsson vid institutionen för geovetenskaper, GU.
Projektet använder data från nationella och internationella löpartävlingar, liksom registerdata och data rörande väderleksförhållanden. En egen algoritm/app för att uppskatta vädrets ”belastning” (PET) utvecklas i samarbete med institutionen för geovetenskaper, GU. Projektet är också doktorandprojekt för Hampus Lüning, Sahlgrenska akademin med Mats öDz som huvudhandledare. Professor Martin Schwellnus är gästprofessor vid institutionen för medicin vid Sahlgrenska akademin.
Det är välkänt att regelbunden fysisk aktivitet som till exempel löpning har goda primär- och sekundärpreventiva effekter på flertalet kroniska sjukdomar. Det är således av stort samhällsintresse att människor är fysiskt aktiva.
Det finns dock risker associerade med högintensitets-aktivitet som löpartävlingar. Medicinska händelser av olika grad förekommer med allvarliga incidenter som hyponatremi, hypoglykemi och kardiella händelser. Tidigare studier har påvisat att risken för plötslig död är förhöjd under maratontävlingar.
Andra medicinska komplikationer och incidenter under längre tävlingar i uthållighetsidrotter (löpning cykling, skidåkning, triathlon) är inte särskilt välstuderade. Dessutom är tidigare studier ofta utförda i andra klimatzoner än det nordiska klimatet. Beskrivning av de skadade löparna avseende incidens, skademönster, typer av skador och påverkandefaktorer har bara studerats i begränsad omfattning.
En bättre kunskap om bakomliggande faktorer till allvarliga medicinska händelser under långloppstävlingar över hela världen skulle kunna leda till möjlighet till bättre prediktion och preventivt arbete. För att underlätta detta arbete krävs en uniform skadedokumentation internationellt. Detta togs fram 2019 genom ett konsensusdokument av en bred internationell expertgrupp och ska implementeras internationellt. Detta förväntas leda till att jämförande studier mellan olika idrotter blir möjliga och att det utvecklas en grundläggande förståelse av riskfaktorer inför framtida interventionsstudier.
En känd bakgrundsfaktor för kollapser och avbrytanden av långlopp är vädret. Det är tidigare känt att högre temperaturer och lägre vindhastighet ökar förekomsten av löpare som avbryter långlopp. Tidigare har beräkningsmodellen Wet-bulb Globe Temperature-index (WBGT) använts för att beräkna vädrets påverkan på löpare och utövare av annan idrott. Under senare år har nyare beräkningsmodeller tagits fram, till exempel Physiological Equivalent Temperature-index (PET). PET tar hänsyn till fler meteorologiska faktorer i sin beräkning än WBGT och anses vara mer precist. Det har dock inte använts och utvärderats i sammanhang såsom större löpartävlingar. Utifrån PET-mätning kan man möjligen prediktera vädrets påverkan på individen och därmed antalet skador under långlopp. Det kan vara av stort värde i planeringen av sjukvård inför stora tävlingar och kan bidra till det preventiva arbetet.
Epidemiologiska studier av Göteborgsvarvets kohort under 5 respektive 7 år med retrospektiv data. Utöver detta studeras även kohorter från andra långlopp (både i Sverige och internationellt) där internationella jämförelser görs möjliga. Även andra typer av långlopp inom andra idrotter (skidor, cykel, simning) studeras avseende epidemiologiska faktorer och medicinska händelser.