Vi frågade honom vad som inspirerade till att börja forska inom katastrofmedicin.
– Jag har länge varit engagerad i globala frågor och humanitärt arbete, men det var först genom konkreta insatser i krigsdrabbade områden - särskilt i Ukraina - som jag insåg hur avgörande kunskap om katastrofmedicin är, både för att rädda liv och för att bygga hållbara vårdsystem i instabila miljöer. Den starka kopplingen mellan medicin, säkerhetspolitik och samhälles resiliens inspirerade mig att fördjupa mig akademiskt inom området.
Vilka utmaningar ser du inom ditt forskningsfält framöver?
– En central utmaning är att överbrygga gapet mellan civila och militära aktörer i katastrof- och konfliktsituationer - både i teori och praktik. Det finns också ett stort behov av standardiserade utbildningar och strukturer för att hantera komplexa skadepanoraman och masskadesituationer. Särskilt i en tid där hotbilden snabbt förändras (ex. drönarkrigföring, AI, och hybrida hot).
Jobbar du med något projekt som känns särskilt viktigt just nu?
– Ja, flera! Tillsammans med WHO:s EMT (Emergency Medical Teams) -initiativ driver jag ett gemensamt projekt för att ta fram riktlinjer och standarder för medicinsk civil-militär samverkan i katastrof- och konfliktsituationer. Det känns otroligt meningsfullt att bidra till detta viktiga arbete med globalt genomslag för att skapa bättre förutsättningar för samordnad vård även under svåra omständigheter.
– Inom ett annat projekt analyserar vi viktiga lärdomar för det svenska totalförsvaret efter katastrofövningen Övning LIV 2025 på Norra Älvsborgs länssjukhus, där vi testade sjukvårdssystemets förmåga att hantera plötsliga masskadehändelser med större traumautfall.
– Ett ytterligare pågående arbete handlar om att analysera den ukrainska traumavårdskedjan - från skadetillfälle på fronten med evakuering via traumsastabiliseringspunkter till slutbehandling och rehabilitering på sjukhus. Projektet drivs under pågående krig och denna typ av data och erfarenheter är extremt sällsynta och otroligt värdefulla både vetenskapligt och praktiskt.
Text: Vendela Holmberg
Följ oss på sociala medier; och och för fler och mer djupgående uppdateringar kring Jonas projekt och viktiga arbete.