91̽

Bild
Karin Grahn
Foto: Kristina Holmlid
ä԰پ

Karin forskar om ungdomsidrott

Med ett stort intresse för ungdomsidrott och jämställdhet har Karin Grahn, lektor i idrottsvetenskap, ägnat sin forskning åt att skapa en mer jämlik idrottsvärld. Genom att kombinera kost- och idrottsvetenskap utforskar hon nu ungdomars upplevelser av mat och fysisk aktivitet, särskilt bland dem med adhd.

– En viktig aspekt är att lyfta fram ungdomars röster om upplevelser kring adhd, mat och idrott.

Från Umeå till Göteborg

Innan Karin började arbeta på Institutionen för kost-och idrottsvetenskap
läste hon sin grundutbildning (Idrottspedagog) i Umeå.

– När jag var färdig med utbildningen flyttade jag ner till Göteborg där jag så småningom fick jobb som heltidsanställd konståkningstränare. Men jag var lite sugen på det här med forskning så parallellt med arbetet så läste jag en magister i pedagogik med idrottsinriktning i Halmstad. Därefter sökte jag doktorandmedel från Centrum för idrottsforskning och kom även in på forskarutbildningen i pedagogik här på ”Peddan”. Och här har jag blivit kvar. Men min inriktning på forskningen har alltid varit idrott.

Intresset för forskningsområdet

Intresset av forskningsområdet började under tränarperioden.

– Som tränare mötte jag många frågor och sökte svaren. Jag intresserade mig mycket för tränarskap, utbildning och genus, därav kom jag att skriva en avhandling om tränarutbildningen inom ungdomsidrotten från ett genusperspektiv.

Forskningens fokus

Ungdomsidrotten har alltid legat Karin varmt om hjärtat och hon har gjort en hel del av sin forskning inom den.

– Främst har fokus legat på aspekter kring genus och jämställdhet men på senare tid har jag även forskat kring idrottande ungdomar som har en adhd-diagnos och jag har även vågat mig in på kostområdet i forskningen.

Aktuella projekt

I dagsläget jobbar hon i tre projekt.

– Det ena är ett EU projekt där vi samarbetar med universitet i Central- och Östeuropa kring jämställdhetsplaner inom högre utbildning.

– Mitt andra projekt, som nu är på väg in i slutfasen, handlar om att kombinera kost- och idrottsvetenskap i forskning om upplevelser av mat och fysisk aktivitet i det dagliga livet hos ungdomar som har adhd.

– Det tredje projektet har precis startat nu i januari och är ett samverkansprojekt mellan IKI och RF SISU Väst. I detta projekt genomför RF SISU utbildningar med både tränare och ungdomsidrottare kring hur man kan motverka sexuella övergrepp inom idrotten. Jag ska följa upp utbildningarna och utforska hur ungdomarna upplever att delta i denna typ av utbildning som behandlar ett viktigt men känsligt ämne.

En vanlig arbetsdag

Karin försöker att dela upp projekten på olika arbetsdagar för att få så mycket sammanhängande tid som möjligt i varje del hon jobbar med.

– För närvarande jobbar jag bland annat med en etikansökan, slutför analys och skriver på publikationer.

"Allt är spännande"

Det mesta är intressant med forskningen, tycker Karin.

– Allt är spännande skulle jag säga! Jag älskar att ta reda på nya saker, att hitta nya infallsvinklar till områden jag är intresserad av och som jag samtidigt tycker är viktiga för idrotten. Jag tycker mycket om att ge mig in i outforskade områden. Till exempel fanns det väldigt lite forskning om läromedel inom idrotten från ett genusperspektiv, så där kunde jag bryta lite ny mark.

– En viktig aspekt är att lyfta fram ungdomars röster om upplevelser kring adhd, mat och idrott och det visade sig finnas ganska lite forskning även här, framför allt inom det kostvetenskapliga området. Det är jättespännande med nya perspektiv och ny kunskap.

– Att jobba med forskning som behandlar känsliga personuppgifter kan vara en utmaning och även att bedriva forskning och rekrytera i sårbara grupper.

Text: Helena Svensson

Fakta

Namn: Karin Grahn
Jobbar som: lektor i idrottsvetenskap
Bor: Önnered i Västra Frölunda
Gillar: promenader, yoga, glass
äپ/ǰپ: Keplers böcker (om man vill ha något riktigt ruskigt att läsa)
Tittar på: thriller eller drama
Lyssnar på: allt ifrån klassisk musik till rock