Klarå i Ukraina: vad krig gör med offentlig kommunikation
Kort beskrivning
Rysslands krig mot Ukraina har pågått sedan 2014. Den 24 februari 2022 eskalerade kriget genom Rysslands fullskaliga invasion. Detta intensiva skede i kriget har nu pågått i ett och ett halvt år.
I ett land som befinner sig i krig påverkas i stort sett all offentlig verksamhet, däribland sådan som har med å att göra. I det aktuella projektet studeras hur kriget påverkar ukrainska myndigheters å.
Bakgrund och syfte
Även om Ukraina har många åliga minoriteter kan landet beskrivas som huvudsakligen tvååigt. Genom lagstiftning har man bestämt att det största ået, ukrainska, ska vara statså. Landets andra å, ryska, har tidigare spelat en framträdande roll i ukrainskt samhällsliv och många ukrainare är därför tvååiga.
I Ukraina har Rysslands invasion utlöst en häftig reaktion på åets område. Många tidigare ryskåiga ukrainare har valt att lämna ryskan till förmån för ukrainskan och från statens sida förs en aktiv politik för att främja åbyte. Ukrainska myndigheter lägger stor vikt vid att all kommunikation ska ske på ukrainsa.
Parallellt med den pågående ukrainiseringen pågår en annan process i Ukraina: moderniseringen av staten. Denna modernisering går ut på att göra den ukrainska staten mer lik västerländska stater. På åets område innebär detta bland annat att staten kommunicerar med sina medborgare på ett å som medborgarna förstår. I Sverige känner vi detta som ”klarå”.
I projektet studeras hur det pågående kriget påverkar mötet mellan den ukrainska statens olika strävanden: att bli mer ukrainsk och att bli mer begriplig för medborgarna. Studiet går ut på att analysera texter som samlas in från offentliga hemsidor i Ukraina.