91̽

Göteborgs universitet
Bild
Fyra personer sitter runt ett arbetsbord och samtalar. På bordet finns datorer, papper och muggar.
Foto: Catharina Fyrberg
ä԰پ

Arbetsgång för att engagera medforskare/ forskningspartner

Vid GPCC arbetar vi aktivt för att stärka patienters, närståendes och allmänhetens medverkan i forskningsprojekt och andra aktiviteter (t.ex. kommunikationsinsatser, utbildnings- eller implementeringsprojekt). Följ denna arbetsgång för att engagera personer som medforskare/forskningspartner.

1. Rutin 

Ta del av huvuddokumentet kallat Rutin för patienters, närståendes och allmänhetens medverkan i (forsknings-) projekt vid GPCC (bifogat som PDF på denna sida). 

2. Specificera rollen

För att specificera medforskares/forskningspartners roll och för att reflektera över vilka resurser som behövs, fyller du i . (OBS! Vi rekommenderar att engagera minst två personer.)  Det finns information och tips på denna sida: Patienters, närståendes och allmänhetens medverkan (PAM) i forskning – vad, varför och hur

3. Budget

Beräkna kostnad för medforskare/forskningspartners och säkerställ att budget finns. Mer information i dokumentet Rutin för patienters, närståendes och allmänhetens medverkan i (forsknings-) projekt vid GPCC (bifogat som PDF på denna sida).

(För pågående GPCC-projekt finns möjlighet att söka extra medel. Detta gäller för närvarande år 2025. Ansökan görs i sista delen av .)

4. Rekrytering

  • Rekrytering av medforskare/forskningspartner sker INTE via GU:s rekryteringsverktyg (annonser för lediga anställningar).
  • Rekommendation är att i första hand skicka förfrågan till de olika formella intresseorganisationer som finns, se lista i faktarutan nedan.
  • Saknas relevant formell intresseorganisation att skicka förfrågan till kan rekrytering ske genom till exempel olika nätverk, sociala medier, annonsering på vårdcentraler/läkarmottagning eller direkt till privatpersoner.
  • Vi rekommenderar att du delar information från formuläret Uppdragsbeskrivning med potentiell/a medforskare/forskningspartner tidigt i rekryteringsprocessen.
  • Behöver du hjälp med rekryteringen, svara ja på frågan om detta i formuläret Uppdragsbeskrivning och så tar vi kontakt. 

5. Intervju

Du rekommenderas träffa personerna för en kort intervju per telefon, digitalt eller fysiskt.

6. Överenskommelse och uppförandekod

När lämplig/a person/er har identifierats för rollen som medforskare/forskningspartner fylls formuläret Överenskommelse (bifogat som PDF på denna sida) i. Det trycks ut och skrivs under i två exemplar (projektledare och medforskaren/forskningspartnern samt ev. intresseorganisationen) och arkiveras enligt gällande arkiveringsrutin. 

Uppförandekoden (bifogat som PDF på denna sida) ska läsas igenom.

7. Introduktion för medforskare/ forskningspartner

Forskningsledare förväntas ombesörja detta.

8. Avstämning, utvärdering och feedback

Vid GPCC skickas enkäter ut till projektledare och till medforskare/forskningspartners en gång per år (i april/maj) för att följa upp upplevelse och utfall. 

Tack att du vill engagera medforskare/forskningspartners för att göra forskning mer relevant för samhället!

Om du har feedback till oss som kan förbättra rutinen, skicka ett mail till jana.bergholtz@gu.se.

Frågor? Kom på digitalt Drop-in!

Om du har funderingar/frågor kring den nya rutinen eller patient-/närstående-involvering generellt, så finns Jana Bergholtz tillgänglig via följande måndagar 2025, kl.16-17 (”drop in” närsomhelst): 24 och 31 mars, 7, 14 och 28 april, 12, 19 och 26 maj, 2, 16 och 23 juni.

Listor på intresseorganisationer

Rutin för patienters, närståendes och allmänhetens medverkan i (forsknings-) projekt vid GPCC 2025

Rutin för patienters, närståendes och allmänhetens medverkan i (forsknings-) projekt vid GPCC 2025 (pdf)

Överenskommelse medforskare forskningspartner GPCC Formulär 2025

Överenskommelse medforskare forskningspartner GPCC Formulär 2025 (pdf)

Uppförandekod för medforskare forskningspartner GPCC 2025

Uppförandekod för medforskare forskningspartner GPCC 2025 (pdf)