När sker ansökan och antagning?
Antagning till vår forskarutbildning sker normalt under våren med start i september och i mån av resurser, men kan vid behov ske vid andra tidpunkter (t ex när externa forskningsanslag ger möjlighet att anställa doktorand). Utlysning av lediga studieplatser sker på avdelningens hemsida, Göteborgs universitets E-rekryteringssystem och via de viktigaste internationella nätverken inom ekonomisk historia. Alla utlysningar sker på svenska och engelska.
Vem är behörig att söka?
Grunden för antagning utgår från högskoleförordningens krav: a) att den sökande har grundläggande och särskild behörighet; b) att det finns finansiering för doktorandstudierna; c) att den sökande av Forskningskommittén bedöms ha den förmåga som krävs för att genomgå utbildningen och genomföra forskningsuppgiften.
Grundläggande behörighet har den som avlagt examen på avancerad nivå (magister eller master), eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav 60 högskolepoäng på avancerad nivå; eller på annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper. Även kraven på särskild behörighet måste vara uppfyllda. Den sökande ska ha godkänt resultat på kurser om minst 90 högskolepoäng i ekonomisk historia, eller ha godkänt resultat på kurser om minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå i ekonomisk historia; eller på annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper.
Vid bedömningen av förmåga beaktas bland annat den sökandes studieresultat och förmåga att skriva uppsatser. Vidare bör den sökande ha en klar uppfattning om sitt planerade avhandlingsarbetes inriktning, så att Forskningskommittén ska kunna bedöma möjligheterna till god handledning.
Vad bör ansökan innehålla?
Ansökan ska innehålla en avsiktsförklaring (ca. 3-4 sidor) där den sökande redogör för sina forskningsintressen och personliga mål i relation till den forskningsprofil som finns vid avdelningen för ekonomisk historia i Göteborg. Vi kräver inte en färdig avhandlingsplan, men om en sådan finns bör den bifogas ansökan. Till ansökan ska dessutom fogas referenser, CV, inklusive utdrag från LADOK, samt andra handlingar som har betydelse för FK:s bedömning. Av handlingarna ska klart framgå betygen såväl på enskilda kurser som för hela examen. Uppsatser (kandidat-, magister- och masteruppsatser) ska bifogas liksom andra skrifter av relevans.