Karl-Johan arbetar för hållbara affärsmodeller
När Karl-Johan Brändeskär stötte på hållbarhet under sina ekonomistudier hittade han sin nisch, och valde då Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram (SMIL) istället. Idag arbetar han på ett konsultbolag för att hitta affärsmodeller som ger både avkastning och samhällsnytta.

Vad handlar hållbarhet om för dig?
– Man kan ta den skolboksmässiga vägen och förklara det som att använda resurser på ett sätt som möter dagens behov utan att äventyra framtida generations möjlighet att göra detsamma. Det är en bra definition som låter enkel, men med bakgrund av att nästan inget land, företag, eller person gör detta, så tror jag en mer konceptuell definition tjänar ett syfte.
– För mig handlar hållbarhet om att släppa sargen och våga göra saker på ett nytt sätt. I affärsvärlden handlar det ofta om att hitta nya affärsmodeller, sätta mål för samhällsnytta och värdera den lika högt som ekonomisk framgång.
Vad gör du på jobbet?
– Jag jobbar som en strategikonsult inom hållbart investerade. Kunderna är ofta bolag som investerar i privata marknader, det vill säga företag som inte är börsnoterade. Jag jobbar med allt från granskning av potentiella investeringars hållbarhetsrelaterade risker och möjligheter, till hållbarhetsstrategier för företaget och rapporter för framtida investerare.
Hur fick du jobbet?
– Efter examen från SMIL jobbade jag med redovisning i Göteborg. Jag insåg dock att det inte var något jag vill göra i längden, samtidigt som jag vill bo utomlands ett tag. Jag hittade då en masterutbildning i Lille, Frankrike. Under utbildningen behövde jag göra praktik, vilket jag fick på företaget i Paris som jag nu är anställd på.
Hur har din utbildning från SMIL hjälpt dig i din karriär?
– Utbildningen har framförallt gett mig en bredd och en god förståelse för hållbarhetsämnet som många av mina kollegor inte fått med sig från sina studier. Sakkunskapen växte onekligen fram under kurserna under första året, men det var under det sista året som jag fick en mycket god inblick i hur hållbart företagande faktiskt fungerar.
Varför började du läsa på SMIL? 
– Jag började studera "vanlig" ekonomi men tyckte inte det var speciellt kul, och kurserna kändes inte meningsfulla förrän hållbarhet togs upp. Jag bestämde mig för att hoppa av och se om jag kunde hitta något program som dök djupare i samspelet mellan hållbarhet och affärsvärlden, och tyckte SMIL passade väl in på de kriterierna.
Hur resonerade du när du valde inriktning på SMIL? 
– Jag valde företagsekonomi för att jag inte förstod just då att man kunde arbeta med hållbarhet med en annan bakgrund. Jag tyckte dock att kurserna inom kulturgeografi, nationalekonomi och andra hållbarhetsämnen var minst lika intressanta. Med detta sagt kommer man stöta på många intressanta ämnen under studierna, och jag vill ge rådet av att följa sina intressen snarare än att enbart tänka pragmatiskt. Samhället behöver folk som kan hållbarhet från många olika vinklar, och jag vet nu att möjligheterna är många och spridda mellan olike sektorer.
Finns det något annat du skulle vilja lyfta fram?
– De skickligaste och mest framgångsrika människor jag har mött under min karriär har haft två saker gemensamt: ett brinnande intresse för en mängd olika ämnen och en orubblig strävan att alltid göra sitt bästa, utan att för den delen vara rädd för att misslyckas. Högre studier ger goda förutsättningar att utveckla sin nyfikenhet och en kompromisslös vilja att verkligen göra sitt yttersta, och jag anser få program erbjuder lika goda förutsättningar för detta som SMIL.
°²¹°ù±ô-´³´Ç³ó²¹²ÔÌýµþ°ùä²Ô»å±ð²õ°ìä°ùÌý
Utbildning: Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram, SMIL (kandidatexamen 2021).
Arbetar: Konsult inom hållbar finans på konsultbolaget Indefi i Paris.
Höjdpunkt under tiden pÃ¥ ±á²¹²Ô»å±ð±ô²õ³óö²µ²õ°ì´Ç±ô²¹²Ô? "Att äntligen fatta statistiken efter en riktigt bommad första tenta. Inte ens den krispigaste post tenta-ölen kan mäta sig med det."