91̽

Bild
Vy över älv i Sundsvall
Foto: Jonathan Fors, Pexels
ä԰پ

Genusperspektiv på grön omställning synliggörs i nya samverkansuppdrag

Grön omställning och jämställd samhällsomvandling är i fokus på Nationella sekretariatet för genusforskning under 2025. Inom verksamhetsområdet "Ett rättvist arbetsliv" tar sekretariatet fram flera kunskapsunderlag om utmaningar och möjligheter för ett inkluderande ”grönt” arbetsliv.

Inom Ett rättvist arbetsliv arbetar Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet med att synliggöra, problematisera och analysera frågor som rör hållbar utveckling av arbetsmarknader, arbetsliv, arbetsmarknadspolitik och utbildning. En del av kunskapen inom verksamhetsområdet processas också fram genom workshops och samtal med relevanta aktörer på fältet. I år handlar flera projekt om förutsättningar för grön omställning och samhällsomvandlingen i norra Sverige. 

Jämställd samhällsomvandling i norra Sverige

På uppdrag av länsstyrelserna i Västerbotten, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland tar sekretariatet fram ett kunskapsunderlag som beskriver utmaningar och möjligheter för kvinnors och mäns hållbara arbetsliv i norra Sverige. Stora industriella satsningar, med ökad efterfrågan på arbetskraft är en av de största utmaningarna i den pågående samhällsomvandlingen. De ekonomiska och sociala konsekvenserna av den gröna omställningen är omfattande, och för att säkerställa en hållbar utveckling och ett inkluderande arbetsliv för alla behövs kunskap om genus och jämställdhet.

– För att det ”gröna arbetslivet” ska kunna vara hållbart behöver vi uppmärksamma könade och ojämlika villkor. Vi vet att förändringar på arbetsmarknaden, egentligen oavsett vad förändringen i fråga består av, får genusrelaterade konsekvenser och att kvinnor och män, rasifierade, migrerade, queera och funktionsvarierade drabbas olika, säger Ulrika Jansson, senior utredare på sekretariatet och samordnare för verksamhetsområdet Ett rättvist arbetsliv.

Kunskapsunderlaget tas fram som ett stöd inför beslutsfattande i länens utvecklingsinsatser. Huvudsakliga teman är könssegregerat arbetsliv, kompetensförsörjning, utbildning och relationen mellan arbetsliv och övrigt liv.

– Flertalet utvecklingsinsatser som görs saknar konsekvensbeskrivningar för olika grupper av kvinnor och män. Vi behöver ha med könade maktanalyser när vi arbetar för att skapa ett mer hållbart samhälle, och i detta fall för mer hållbara arbetsliv, säger Monica Forsman, särskilt sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Grön omställning och gröna jobb

Inom Ett rättvist arbetsliv kommer under året även en publikation om genus, grön omställning och gröna jobb att tas fram. Den ska innehålla en forskningsbaserad analys av hur grön omställning och gröna jobb beskrivs i policydokument inom alltifrån kommuner och myndigheter till internationella samarbetsorganisationer. Vilka problembeskrivningar och perspektiv finns med och vad osynliggörs? Som del av rapporten görs även en forskningsöversikt som ytterligare belyser de sociala dimensionerna av gröna jobb, relaterat till kön och andra faktorer.

Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet samverkar och har uppdrag på nationell, nordisk och internationell nivå. Sekretariatet bidrar med forskningsbaserad kunskap, genusperspektiv och maktkritiska analyser inom tre verksamhetsområden: Ett rättvist arbetsliv, Ett fritt kunskapssamhälle, som handlar om villkor för forskning och utbildning, Ett jämlikt Norden, där samarbetsorganet är placerat på uppdrag av .

Läs mer om sekretariatets verksamhetsområden och ta del av våra publikationer under "relaterat" nedan.