Många företag inom svensk textil- och fordonsindustri har satt upp mål om övergång till en cirkulär ekonomi. Det innebär att producenter i allt högre grad behöver överväga materialhantering och återanvändning, något som bland annat kräver mer djupgående kunskap om materialen och komponenterna – yrkeskunskap som idag är svår att hitta i västvärlden.
Komplicerat manuellt arbete
När produkter i en cirkulär ekonomi inte används längre eller går sönder lagas de helst, eller görs om till något annat. De monteras isär och material och komponenter separeras. För det krävs arbetskraft med materialspecifika kunskaper som utför ett manuellt arbete som både är komplicerat och kräver helt nya praktiska kunskaper.
– Företagen söker nya sorters kompetenser och vet inte var de ska leta för att hitta rätt personer. Det är en helt ny rekryteringsprocess och man behöver titta mycket mer pÃ¥ kompetensförsörjningen inom praktiska yrken, säger Hanna Martin, universitetslektor och docent i ekonomisk geografi pÃ¥ ±á²¹²Ô»å±ð±ô²õ³óö²µ²õ°ì´Ç±ô²¹²Ô vid Göteborgs universitet.
Omvärdera kompetens
Samtidigt som den cirkulära ekonomin förändrar industrins kompetenskrav har samtliga företag i studien svårt att specificera de nya behoven. Det beror på den komplexa sammankopplingen av olika aspekter i en cirkulär ekonomi. Hanna Martin efterlyser nya sätt att se på kunskaper på arbetsmarknaden.
– Genom studien har jag till exempel lärt mig att brevbärare, ett yrke som är på väg bort, är bra på att sortera, strukturera och hantera ett arbete som är fysiskt och monotont. De egenskaperna är viktiga och kan tas till vara av industrin i omställningen till en cirkulär ekonomi, säger hon.
Nya utbildningar
Personer med bakgrund i en annan kultur har svårare att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Enligt Hanna Martin behöver man se att de kan ha kunskaper med sig som verkligen behövs.
I västvärlden är vi nu ovana vid att hantera material som vi reparerar och förbättrar. Det finns få personer som faktiskt kan sy i Sverige idag och det råder brist på verkstadspersonal.
I övergången till en cirkulär ekonomi fokuserar man ofta på vikten av högkvalificerad arbetskraft med högskoleutbildning inom ekonomi, teknik, kemi och industridesign.
Hanna Martins studie visar att det även behövs nya kompetenser inom mer praktiska yrken, och att det finns ett behov av nya yrkesförberedande utbildningar för att säkra kompetensförsörjningen inom tillverkningsindustrin.
– Om vi kan identifiera de kunskaper som krävs på ett bra sätt kan vi klara kompetensförsörjningen för att gå från en linjär till en cirkulär ekonomi, säger hon.
Text: Elin Hellström