91̽

Bild
Konsthistoriepoddare i dramasal
Alexandra Fried och Alexandra Herlitz förbereder sig inför liveinspelningen av deras populära podcast Konsthistoriepodden genom att inspektera dramasalen på Humanisten där inspelningen ska äga rum.
ä԰پ

Konsthistoriepodden redo för första livepodden på hemmaplan

Publicerad

Med upplägget att ägna varje nytt avsnitt åt ett utvalt konstverk har konstvetarna Alexandra Fried och Alexandra Herlitz med Konsthistoriepodden nått en stor och trogen lyssnarskara. När de inleder den femte säsongen av podden väntar för första gången en liveinspelning inför publik på hemmaplan på Humanisten.

Ett samtal om ett utvalt konstverk och framförallt om de berättelser om omgärdar konstverket, hur det kommit till och tagits emot av publiken. Enda kriteriet är båda måste tycka om konstverket. Det är premissen för populärvetenskapliga Konsthistoriepodden som Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, lektorer i konst- och bildvetenskap, drivit sedan 2020.

Det var i samband med den omfattande distansundervisningen under brinnande pandemirestriktioner som idéen till en gemensam podcast föddes. Det som de då utgick ifrån skulle bli ett kortvarigt projekt har istället utvecklats till en succé. De har vunnit flera utmärkelser och lyssnarna är många och trogna. Så många som 10 000 lyssningar har podden haft under en månad. Strax före jul låg Konsthistoriepodden på 34:e plats på topplistor över de mest populära podcasterna.

Med podden har duon hittat en publik även utanför universitetets väggar, som kanske inte har utbildning eller forskning för ögonen, men ett genuint intresse för konst.

Förutom att i regelbunden takt släppa nya avsnitt har Alexandra Fried och Alexandra Herlitz redan gjort flera publika liveinspelningar av podden, framförallt på museer. De har gästat såväl Göteborgs konstmuseum som Nationalmuseum i Stockholm.

- Livepoddarna är alltid ett utmärkt tillfälle att få träffa våra lyssnare, som vi får så fin respons ifrån hela tiden, säger Alexandra Herlitz.

Nästa liveinspelning blir den första på hemmaplan på Humanisten på Göteborgs universitet. Det är här som de har sina arbetsplatser och undervisar och forskar i konst- och bildvetenskap.

– Det är premiär för den femte säsongen av podden och vill vi göra det lite festligare än vanligt, säger Alexandra Herlitz.

”En upplevelse i ljud och bild”

Alexandra Fried och Alexandra Herlitz spelar in de flesta av sina poddavsnitt på Humanisten. Men nu har de bytt ut den mörka poddstudion där de vanligtvis sitter mot en – lika mörk dramasal.

Salen som erbjuder modern utrustning och vanligtvis används för teaterundervisning tillkom i samband med ombyggnaden av huset år 2019.

– Mörkret utgör en bra kuliss för att lyfta fram ett konstverk, säger Alexandra Herlitz.  Vi vill göra kvällen till en upplevelse, både i ljud och bild.

Det blir en intim miljö där publiken kommer nära. Alla som är intresserade är välkomna och de hoppas att både vana lyssnare, studenter och kollegor dyker upp. Det kommer att krävas andra förberedelser än inför ett ordinarie avsnitt.

– Nu kan vi inte kan redigera i efterhand och då får vi lägga mer tid på att repetera i förväg, säger Alexandra Fried. Men vi tycker om att utmana oss själva och utsätta oss för situationer där vi inte känner oss helt bekväma.

Duon avviker inte från ett vinnande koncept. Precis som i de ordinarie avsnitten kommer livepodden kommer att handla om ett utvalt konstverk. De är kryptiska kring vilket verk de har valt.

– Publiken kan vänta sig ett verk av en konstnär som vi ännu inte har pratat om men som vi borde pratat om för länge sedan, säger Alexandra Fried.

Alexandra Herlitz fyller i:

– Vi tror att mycket av det vi ska berätta om verket är okänt och kommer att väcka häpnad.

Av: Erik Pedersen

Om livepodden

Liveinspelningen med Konsthistoriepodden äger rum den 17 februari - när Alexandra har namnsdag - klockan 18:00 på Humanisten, i dramasal J219. Entrén via Lundgrensgatan 11 är öppen från 17:45. Alla intresserade är välkomna men på grund av begränsat antal platser krävs föranmälan till alexandra.fried@gu.se

Läs mer om evenemanget i Göteborgs universitets kalendarium