Sahlgrenska akademin har beslutat om 14 projektbundna doktorandplatser. Tre av dessa kommer att vara del av forskningen på Sahlgrenska Centrum för Cancerforskning (SCCR). Bland mottagarna finns Rossella Crescitelli, som för första gången kommer att handleda en doktorand. Det ger nya möjligheter för hennes forskning om budbärande nanopartiklar och deras roll i spridning av cancer.
Rossella Crescitelli - "Extracellular vesicles in the human tumor microenvironment: Mechanisms of cancer progression regulation."
För Rossella Crescitelli är mottagandet av en projektbunden doktorandplats ett viktigt steg i forskarkarriären.
– Det är första gången jag får chansen att vara huvudhandledare för en doktorand. Jag är både förväntansfull och, som vid alla nya utmaningar, lite nervös. Men jag ska göra mitt bästa för att skapa en stöttande och bra forskningsmiljö, säger hon.
Doktoranden kommer att genomföra djupgående analyser av extracellulära vesiklar – små partiklar som spelar en viktig roll i kommunikationen mellan celler – och undersöka deras betydelse för cancerutveckling.
Extracellulära vesiklar i cancer
Extracellulära vesiklar har en central roll i hur tumörceller interagerar med sin omgivning. Rossella Crescitellis forskargrupp har utvecklat en metod för att isolera dessa vesiklar från mänsklig vävnad. Med hjälp av den här metoden ska doktoranden studera deras funktion i tumörvävnad, med särskilt fokus på malignt melanom som är den dödligaste formen av hudcancer.
– Vårt arbete kan leda till biomarkörer för att mäta tumörbörda och nya terapier som bromsar tumörtillväxt eller till och med kan leda till bot, säger Rossella Crescitelli.
Rekrytering har börjat
Doktorandtjänsten och projektet förväntas starta så snart rekryteringsprocessen är avslutad.
– Jag hoppas kunna hitta en mycket motiverad ung forskare med genuin passion för forskning, säger Rossella Crescitelli.
Med en ny teammedlem hoppas hon bidra till genombrott som kan förändra hur vi förstår och behandlar cancer.
AV: JAKOB LUNDBERG
(Först publicerad av Institutionen för Kliniska vetenskaper)