Våra hav står inför stora utmaningar. Vilka är de största hoten mot havsön? Vad gör forskarna och ät för att hitta lösningar till dessa problem? Det är utgångspunkterna för det tvärvetenskapliga projektet Ocean Blues.

– Många unga vuxna mår dåligt på grund av öproblem som klimatförändringar, utrotning av arter och plast i havet. Forskning har dock visat att de ungdomar som själva är engagerade i öfrågor och samtidigt har ett högt förtroende för hur forskare och övriga ät jobbar mår psykiskt bättre än andra grupper. I Ocean Blues får deltagarna tillsammans med forskare möjlighet att uttrycka och engagera sig och undersöka möjliga lösningar till öproblem, säger Malin Rosengren.
Ett mål med projektet är att öka ”havsmedvetenheten” hos unga genom att visa hur vi människor påverkar havet och hur beroende vi är av det.
För gymnasieskolor
Ocean Blues riktar sig till gymnasieskolor i Västsverige och erbjuder utbildningspaket inom följande områden:
- ٴöäԻԲ
- Plast i havet
- Minskad biologisk mångfald
- Kemiska föroreningar
Tvärvetenskapligt projekt
Ocean Blues är ett tvärvetenskapligt kommunikationsprojekt som finansieras av medel från forskningsrådet Formas. Projektet sträcker sig mellan 2020 och 2022 och är ett samarbete mellan flera delar av Göteborgs universitet, bland andra:
Kontakt
Om du har frågor om projektet eller jobbar inom gymnasieskolan i Västsverige och vill ta del av projektet ta kontakt med Malin Rosengren, projektledare eller Grazzia Matamoros, utbildningsansvarig.
Läs mer
Om projektet: Ocean Blues – från ångest till aktion
Pressmeddelande från Formas: