91̽

Bild
Sanna Eklund öeläser om östelärare
Sanna Eklund har studerat östelärarreformen och dess konsekvenser
Foto: Henrik Sandgren
ä԰پ

Reformer i skolan har lett till bättre samarbeten

Publicerad

Flera av de skolreformer som skett under senare år har gett upphov till nya roller ö lärare. Detta kan skapa konfliktytor som inte fanns tidigare, men det har också möjliggjort mer samarbete. Det visar en ny avhandling från öٲԾԲöDZ vid Göteborgs universitet.

Sanna Eklund har i sin avhandling tagit avstamp i östelärarreformen, vilken medöde att vissa lärare fick mer av en elitposition än andra. I och med det blev de också i högre utsträckning involverade i utvecklingsarbete, ledningsfrågor och administration. Tillsammans med andra reformer i skolan har det gjort att lärare kunnat få lite nya funktioner och roller, där de till exempel nu kan arbeta närmare rektorer, men också få mer av en kundrelation till elever och öäldrar. 

– Jag ܱ賾är en trend där jag ser öändrade roller ö lärare. Men med den nya typen av lärare så öändras även rollerna ö klienter och chefer, det vill säga elever, öäldrar och rektorer, säger Sanna Eklund. 

Många har ܱ賾ät de konfliktytor som detta kan medöa, å lärare emellan och mellan lärare och elever eller öäldrar. Men avhandlingen visar på någonting annat. Sanna Eklund har tillsammans med kollegor studerat sju olika skolor, där över hundra djupgående intervjuer med lärare, administrativ personal, rektorer och andra personer inom skolövaltningar har genomöts. Forskargruppen gjorde också mer än femtio observationstillfällen av ledningsråd och andra möten, och skuggade rektorer och östelärare i sammanlagt tre månader. Fram ٰä en bild som visar att öändringarna i skolan istället ö att frambringa konflikter ofta kan fungera harmoniserande. 

– Exempelvis så sitter ju lärare nu ofta i ledningsgrupper och brukarråd, så det har skapats arenor där det tidigare var lite mer uppdelat och cheferna satt ö sig. Nu är å lärare och öäldrar mer inblandade i utvecklingsarbetet, och de här grupperna möts på ett annat sätt, säger Sanna Eklund. 

å chefer och professionella i offentlig verksamhet har på senare tid behövt anpassa sig till mer inflytelserika kunder. Det gäller inte bara inom skolan, men det blir särskilt tydligt just i skolan där olika marknadsreformer i Sverige gjort att öäldrar och elever kan välja och välja bort olika skolor.  

 Den bild som ofta framträder i forskningen är att detta i alla lägen måste skapa konflikt. Och visst finns det ett problem med inflytelserika ”kunder” i skolan, men vi såg också hur å rektorer och lärare hanterar detta på olika sätt. Exempelvis skapar den tätare kontakten mellan rektorer och lärare möjligheter att gemensamt bemöta öäldrar och elever på ett sätt som inte nödvändigtvis behöver innebära att de tillåts dominera skolorna, säger Sanna Eklund. 

Avhandlingens titel:

New Public Professional Organisationalism 
– Towards new professional, managerial and cliental roles as exemplified in Swedish schools