Genom att se och uppleva film, istället för att bara läsa om dem, uppmuntras studenterna till reflektion och nyfikenhet på Masterprogrammet i management vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. På programmet är film ett inslag i undervisningen och bidrar till samtal utanför den traditionella undervisningsramen.
– Tänk själv hur många filmer du kan minnas i detalj jämfört med skrivna texter, säger han.
Förra året deltog studenterna i en så kallad Fish Bowl-diskussion efter att ha sett filmen Birds of Passage, som skildrar en dramatisk del av Colombias historia. En mindre grupp i den inre cirkeln diskuterar, medan den yttre gruppen lyssnar. Den yttre gruppen kan också byta plats och delta. Övningen uppmuntrar engagemang och reflektion.
Studenter som deltar i en Fish Bowl-diskussion efter att ha sett filmen Birds of Passage under höstterminen 2024.
Foto: Simon Fredling Jack
Filmerna som används i undervisningen väljs med hjälp av filmexperter från programmets partner, Göteborg Film festival. Lärarna tar fram nyckelteman som ska tas upp i undervisningen och får tips på filmer som bidrar på ett intressant sätt. Filmerna får studenterna se hemma via streamingtjänsten Draken Film, men också på bio.
Studenterna beskriver aktiviteter under utbildningen som både givande och lärorika. Hur upplever du det när initiativen uppskattas på det här sättet?
– Vi får fantastisk filmexpertis. Vi kan till exempel säga att vi vill ha filmer som belyser etiska dilemman, motstånd mot förändring eller hur organisationer fattar beslut, och så får vi en lista med filmer som belyser dessa områden på ett annorlunda sätt, säger han.
Partners som lyfter upplevelsen
Programmet har också en rad andra företagspartners som bidrar till en spännande och stimulerande utbildning på olika sätt, inte minst företag som hjälper till med specifika aktiviteter.