Forskarna Marie ¾Բå och Gunnhildur Lily Magnusdottir har undersökt Sveriges position som ett grönt ledarskapsland inom EU. De fokuserar särskilt på hur Sverige hanterar sin roll inom politiken för bioenergi och skogsbruk, och hur detta kan ifrågasättas utifrån olika perspektiv av öansvar.
– Sveriges gröna ledarskap ifrågasätts främst på grund av hur landet balanserar sina ekonomiska intressen med öambitioner, säger Marie ¾Բå, forskare i samhällsvetenskapliga östudier vid Institutionen för globala studier på Göteborgs universitet.
Studien bygger på kvalitativa textanalyser av intervjuer med tjänstemän i Bryssel och svenska politiker på temat bioenergi och biobränslen. Forskarna har även analyserat medierapporter inom ämnet.
Trots Sveriges starka profil som en övänlig nation, kritiseras landet för sin stundtals motvilliga inställning till striktare ö- och klimatlagstiftning inom EU. Särskilt när det gäller skogsindustrins påverkan. Enligt Marie ¾Բå handlar det om en konflikt mellan att främja nationella industriintressen och att uppfylla kraven för hållbar och rättvis öpolitik.
Forskarna lyfter fram vikten av att ha en konsekvent ö- och klimatpolitik. Det är också viktigt att kunna balansera nationella intressen med att genomföra politik som stöder internationella ö- och klimatmål.
– Detta är av stor betydelse för hur andra länder inom EU och globalt kan se på Sverige som en förebild eller som en aktör med dubbla agendor. Förståelsen för dessa dynamiker är avgörande för att framtidssäkra Sveriges öledarskap på ett sätt som både är effektivt och rättvist, säger Marie ¾Բå.