91̽

ä԰پ

Gisela Brändén

Professor

Institutionen för kemi och DZäDZDz
Telefon
ö
Medicinaregatan 7 B
41390 Göteborg
Postadress
Box 462
40530 Göteborg

Om Gisela Brändén

Jag är en strukturbiologi/biokemist med expertis inom cellmetabolism, enzymologi och strukturbaserad läkemedelsdesign. Sedan 2014 leder jag en forskargrupp på Institutionen för kemi och DZäDZDz vid Göteborgs universitet.

Forskning: Min forskargrupp fokuserar på att studera proteiners struktur, funktion och dynamik. Vi använder oss av en kombination av olika biokemiska och biofysiska metoder för att beskriva proteiner i detalj när de arbetar, inklusive röntgenkristallografi, absorbansspektroskopi, röntgenspridning och avbildning med röntgenfrielektronlaser (XFEL). Vi lägger mycket fokus på utveckling av tidsupplösta synkrotron- och XFEL-baserade strukturmetoder, speciellt seriell kristallografi. Med hjälp av de här metoderna studerar vi cellmetabolismen och kartlägger systemen för energiomvandling i cellerna. Jag är specifikt intresserad av hur proteinet cytokromoxidas i andningskedjan länkar redox-reaktioner till att förflytta laddningar över cellmembranet. Jag driver flera projekt där vi samarbetar nära med MAX IV laboratoriet i Lund.

Ett annat fokusområde är nya metoder för struktur-baserad läkemedelsdesign. I samarbete med AstraZeneca, MAX IV och tyska partners utforskar vi hur seriell kristallografi kan användas inom läkemedelsutveckling. Seriell kristallografi ger detaljerad strukturinformation vid rumstemperatur och har potential för högre automatisering än traditionella metoder.

P450-cytokromerna är proteiner som ansvarar för nedbrytningen av merparten av alla läkemedel i kroppen. Vi är specifikt intresserade av de dynamiska egenskaperna av de humana proteinerna och studerar dessa med olika röntgenmetoder och single-particle cryo-elektronmikroskopi. I ett samarbetsprojekt med Chalmers inom bioteknik och enzymologi utforskar vi mikrobiell nedbrytningen av biomassa och tittar på hur glukuronoylesteraser katalyserar sin reaktion. Jag har även ett stort intresse för att karakterisera nya targets för att komma runt det växande problemet med antibiotikaresistens, t.ex. genom studier av det membranbundna proteinet MraY som är essentiellt för att bygga upp bakteriens cellvägg.

Länk till Google scholar:

Undervisning: Jag är kursansvarig för KEM060 (15 hp), vår biokemikurs under år 2, där jag föreläser om metabolismen. Jag undervisar även i strukturbaserad läkemedelsdesign på masterskursen KEM360. Jag är regelbunden handledare och examinator för projektstudenter på olika nivåer och program.

Ö: Sedan 2021 är jag Vicedekan vid Fakulteten för Naturvetenskap och Teknik med ansvar för samverkan, innovation och internationalisering. Jag sitter med i universitetets Kvalitetsutskott för forskning. Jag driver mycket av fakultetens arbete länkat till regional samverkan inom life science området.

Som vice ordförande och Göteborgs universitets representant i nationella Universitetens Referensgrupp för MAX IV (URG) arbetar jag för att stärka universitets aktiviteter länkade till MAX IV. Jag är även invald i 91̽ Advisory Committee för ESRF.

Jag är medgrundare till företaget Serial X () som utvecklar och säljer produkter för provhantering inom life science området.

Gruppmedlemmar: Andreas Dunge (doktorand), Gabrielle Wehlander (doktorand), Johan Glerup (doktorand), Josefin Rideus (projektstudent)

Disputerade doktorander: Elin Dunevall (2019), Cecilia Safari (2019), Jenny Hering (2020), Owens Uwangue (2023), Doris Zoric (2023), Jonatan Johannesson (2025)

Finansiering: Vetenskapsrådet, Stiftelsen för strategisk forskning