
Introduktion till samtidskonst och politik
Kort om kursen
Den här distanskursen ger en introduktion till olika nyckelteman och frågor kopplat till politik inom samtida konstpraktiker, teorier och institutioner. Kursen ges på engelska.
Om utbildningen
Det finns en lång tradition av interaktion mellan frågor om politik och frågor om konst. Men utan tvekan har denna dialog intensifierats under det senaste decenniet, vilket leder till en grundläggande frågeställning: Vad står på spel i de olika skärningspunkterna mellan konst och det politiska? Hur artikuleras begreppen ”politik” och ”det politiska” inom samtidskonsten? Vilka, om några, är de specifika politiska förutsättningarna för det samtida konstfältet?
Dessa frågor har blivit allt mer angelägna i det bredare politiska sammanhanget av stigande nationell populism och nya varianter av vit överhet, massfördrivning och antimigrantmobiliseringar, förvaltningsstrukturernas misslyckande att reagera effektivt på klimatförändringar, ekologisk kollaps och pandemi, den illiberala populistiska vädjan till strategier för att bemöta "kulturkrig", och förändrade former av politisk mobilisering från ”den arabiska våren” till förnyade inhemska motståndsrörelser. Från Extinction Rebellion till Black Lives Matter, från Rhodos-Must-Fall till #MeToo, från Anonym till Qanon. Genom att läsa denna kurs kommer du att få en möjlighet att bygga din egen karta över de många skärningspunkterna mellan samtidskonst och det politiska.
Vi kommer också tillsammans att utforska hur skärningspunkterna mellan samtidskonst och det politiska som tar nya former beroende på de senaste förändringarna inom det bredare politiska fältet och kalibreras om av de internationella relationerna efter globaliseringens senaste vågor.
ٰܰäڴڲ&Բ;
Information om kursträffar publiceras närmare angivet ansökningsdatum.
Du behöver pålitlig internetuppkoppling och hörlurar med mikrofon. Presentationerna kommer vanligtvis att spelas in och läggas ut i Canvas och vara tillgängliga under kursen så att du kan titta på dem vid den tidpunkt som passar dig bäst. Ditt deltagande i kursen innebär att dina inspel till diskussionen som svar på de formella presentationerna kan komma att spelas in.
Det rekommenderas att du deltar i diskussionssessionerna "live" online, eftersom just dessa inte alltid spelas in. Det ger dig dessutom de bästa förutsättningarna för att interagera med andra deltagare i kursen.
Mer information
De uppdaterade litteraturlistorna för årets kurs kommer att publiceras i Canvas närmare.
öer och urval
ö
Grundläggande behörighet
Instruktioner för ansökan
Du ansöker till kursen i tre steg:
1. ö till kursen på antagning.se. Deadline: 17 mars 2025.
2. Skicka in ditt motivationsbrev via SlideRoom. Deadline: 17 mars 2025. Ditt motivationsbrev ska innehålla en kort beskrivning (max 3 000 tecken inkl blanksteg) om varför du vill läsa kursen. Texten ska skrivas på engelska.
3. Säkerställ att dina meriter som styrker grundläggande behörighet för högskolestudier är registrerade på antagning.se. Deadline: 17 april 2025.
Urval
Urvalet baseras på motivationsbrev.