
Möbeldesign inriktning trä, introduktionskurs
Kort om kurspaketet
Detta kurspaket riktar sig till dig som vill ha en introduktion till konstnärliga studier i möbeldesign med inriktning trä.
Om utbildningen
Du får stöd i att utveckla arbetsmetoder och reflektera kring ditt arbete, och även i att både skriftligt och muntligt kommunicera dina val av metoder.
Grundläggande färdigheter, liksom historia och framtid, ingår också i kursen. Undervisning sker i form av föreläsningar och övningar med handledning, workshops och genomgångar.
Kurspaketet består av följande kurser;
- CSFD1A Möbeldesign inriktning trä 1, 15 hp
- CSHF1A Konsthantverk och design: historia och framtid 1, 7,5hp
- CSCS1A Grundläggande färdigheter 1: undersökande verktyg och dokumentation 7,5hp
ٰܰäڴڲ
Kurspaketet ges på helfart under höstterminen. Studenter på den fristående kursen samläser med programstudenterna på Konstnärligt kandidatprogram i Möbeldesign med inriktning trä. Undervisningen sker på plats vid HDK-Valand Campus Steneby. ԻԾԲå är Engelska.
Ett mer detaljerat schema för kursen kommer publiceras i lärplattformen Canvas inför kursstart.
Ansök i tre steg
- Ansök till kursen via antagning.se. Deadline 15 april 2025.
- Skicka in ditt arbetsprov via . Deadline 15 april 2025.
- Säkerställ att dina meriter som styrker din behörighet till kursen är registrerade på antagning.se. Deadline 19 juni 2025.
Arbetsprover
Del 1: Designuppgift ”Kulturell inblick”: Det sägs att vi först måste studera vårt förflutna för att förstå vår framtid. I denna designuppgift vill vi att du undersöker din egen kulturella bakgrund. Vilken typ av trämöbler kan du finna där? Du är fri att söka 10, 50 eller 200 år tillbaka i tiden, så länge du kan hitta en möbel du känner dig motiverad att studera. Använd litteratur, museer eller webben för att hitta användbar information. Använd sedan denna möbel som inspiration för en ny design i trä. Användaren av denna nya design kommer att vara du, 10 år från dagens datum. Vem är du då, och vilka är dina behov? Ditt arbetsprov ska innehålla följande:
- En skiss av din valda möbel, så som du hittat den.
- En skriftlig beskrivning av denna möbel i tre meningar.
- Processkisser och bilder. De kan bestå av bilder, skisser och / eller moodboard. Det är viktigt att du visar hur du nått ditt resultat genom presentationen.
- Visualiseringar av ditt resultat. Du är fri att välja teknik, exempelvis genom renderingar, skisser, bilder på modell etc. men resultatet ska presenteras i en bild som beskriver användarsituationen.
- En skriftlig sammanfattning i vilken du motiverar ditt resultat utifrån användarbehov, sammanhang och personliga mål (maximum 1 sida).
Del 2: Portfolio: I denna del visar du valfria egna arbeten som representerar din kreativa erfarenhet. Här tittar vi på form och färg, presentation och idéer.
Del 3: Tidigare erfarenheter och utbildning: I denna del ska du ange utbildningar du gått på, samt beskriva tidigare erfarenheter som du tycker är av vikt för din ansökan. Att ha gått en förberedande konstnärlig utbildning eller förberedande trähantverksutbildning är meriterande men inte ett krav. Tidigare anställningar, hobbys eller resor kan vara lika viktiga att lista här, om du anser att det stärker din ansökan.
Bedömning av arbetsprov
Det som bedöms i arbetsprovet är kunskaper och färdigheter i material och tekniker samt konstnärlig utvecklingspotential.
öer och urval
ö
Grundläggande behörighet + godkänt arbetsprov. Undantag kan ges för svenska när undervisningsspråket är engelska.
Urval
Urvalet baseras på arbetsprov.