
- Varför sökte du kandidatprogrammet i marin vetenskap?
- Vad är speciellt med att studera marin vetenskap?
- Vad vill du jobba med efter examen?
- Hur är det att studera?
- Vad är det roligaste på utbildningen?
- Var är lätt och svårt på programmet?
- Vad gör du just nu?
- Har du några tips till de som funderar att söka?
- Läs mer och ansök till programmet!
Möt Caroline - kandidatstudent i marin vetenskap
Caroline Gustafsson ville bli marinbiolog, men istället blev hon intresserad av de kemiska processerna i havet. Nu läser hon en extra kurs för att ta en dubbel examen i kemi och marin vetenskap. Och hon har redan fått jobb! Innan examen!
Varför sökte du kandidatprogrammet i marin vetenskap?
– Jag har alltid varit intresserad av havet och drömt om att få jobba med havet på något sätt. Jag växte upp på Orust och mina föräldrar har jobbat på fartyg, så havet har alltid varit nära. Men jag kom inte in på programmet direkt efter studenten, så då började jag plugga till sjökapten på Chalmers. Men det var inget för mig, så jag sökte marin vetenskap en gång till och då kom jag in! Jag kände direkt: Wow, det här är jättekul!

Vad är speciellt med att studera marin vetenskap?
– Jag har alltid gillat späckhuggare och ville bli marinbiolog från början, men det första vi fick höra när vi började på programmet var: ”Ni kanske kommer att bli intresserade av något helt annat!” Det var på den vägen jag kom in på kemi – jag tyckte verkligen det var roligast med alla kemiska processer i havet, att vara på labb och analysera. Det blev verkligen en plot twist i vad jag trodde skulle vara mest intressant!
Vad vill du jobba med efter examen?
– Jag har redan fått jobb! Innan examen! Jag har fått en traineeplats på Ocean Infinity som geofysiker och ska analysera havsbottnen. Det är inte inom marin kemi, men det lät väldigt lockande.
Hur är det att studera?
– Det är så coolt att vi som är så unga får åka ut med alla forskare och lärare som forskar på riktigt! Det är så stort och så motiverande. Att jobba med havet var inte längre en avlägsen dröm någon gång långt bort i framtiden, utan det blev nåbart direkt! Det här kan vi faktiskt också göra! Vår klass har också jättebra sammanhållning tack vare allt fältarbete vi gjort tillsammans. Det känns som hemma med alla 30 personer i klassen och det är jag väldigt tacksam över. Vi har fått vara med om så mycket tillsammans – åka till Tjärnö och Kristineberg, och åka ut med Skagerak.

Vad är det roligaste på utbildningen?
– Alla fältstudier. Vi har haft tur, så det har nästan alltid varit fint väder! Fältstudierna kopplar också alltid till det man läser. Det är enklare att skriva tenta, för man kommer ihåg det man gjorde ute i fält. Man har sett det och kanske skrivit en labbrapport om det. Alla lärare har också varit väldigt engagerade och det har gjort allt så mycket roligare. Man blir mer motiverad när lärarna är motiverade.
Var är lätt och svårt på programmet?
– Lättast har varit de marina kurserna och det svåraste är kemikurserna nu på tredje året. Jag har haft varit två omtentor som jag klarat till slut, men det har varit jättesvårt. Men det har ändå varit kul, eftersom jag vet att jag vill jobba med det. Och vi är ett gäng från marin vetenskap som går kemikurserna, så det är skönt att man inte är ensam med det svåra. Jag hade valt samma kurser om jag fått välja igen.

Vad gör du just nu?
– Jag läser en extra kurs i 15 hp analytisk kemi och sedan ska jag göra mitt examensarbete under sommaren för att få en dubbel examen i marin vetenskap och kemi. Det har varit väldigt lockande och värt att skippa sommarlovet för att få en dubbel examen. Mitt examensarbete ska handla om antifoulingfärger som hindrar påväxt från bland annat alger på båtar. Huvudhandledaren finns på Chalmers och min interna handledare på institutionen är Ann Larsson på Tjärnö. Jag är jättetaggad, för det är ett tvärvetenskapligt arbete med både kemi och biologi.
Har du några tips till de som funderar att söka?
– Mina tre år har varit ovärderliga, eftersom det har varit jättekul. Det är en så bred utbildning, så om man har en passion för havet men är osäker på om man vill jobba inom det marina senare, så finns det ändå mycket olika vägar man kan gå efter utbildningen. Man kan ta en dubbel examen i kemi och marin vetenskap, sedan kan man gå vidare och plugga master i till exempel läkemedel eller ekotoxikologi, eller mastern inom marinvetenskap om man vill fortsätta den vägen. Det är en bred naturvetenskaplig bas och vi är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden. Och man kan också gå ut i arbetslivet direkt efter kandidatexamen. Så sök!

Intervju: Annika Wall