
Statsvetenskap del i nytt kandidatprogram: Filosofi, politik och ekonomi
Hösten 2025 startar ett nytt utbildningsprogram vid Göteborgs universitet – Filosofi, politik och ekonomi, kandidatprogram. Tillsammans ger ämnena en djupare förståelse för komplexiteten i dagens samhällsproblem, menar statsvetaren Lina Eriksson.
Filosofi, politik och ekonomi är ett nytt kandidatprogram vid Göteborgs universitet, inspirerat av den välrenommerade utbildningen Philosophy, Politics, and Economics (PPE) vid Oxford University. Programmet är ett samarbete mellan institutionen för nationalekonomi med statistik vid Handelshögskolan, institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori på Humanisten och Statsvetenskapliga institutionen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. Ansökan till programmet öppnar den 17 mars 2025.
Oxfordförlagan PPE har studerats av många framstående beslutsfattare inom politik och näringsliv, liksom av ledande forskare inom de tre ämnena. Lina Eriksson, professor i statsvetenskap, har en liknande utbildning.
Lina, vem ska läsa universitets nya utbildning Filosofi, politik och ekonomi, kandidatprogram?
– Den passar alla som är intresserade av samhället!
Vilka är fördelarna med en kombination av dessa tre ämnen?
– Samhällsfrågor följer inte ämnesgränser inom akademin. De kräver förmåga att förstå hur frågor om makt, rättvisa och frihet, frågor om politik, och frågor om ekonomi hänger ihop. För att förstå ett komplicerat samhällsproblem och kunna ha ett helhetsperspektiv på samhällsfrågor behövs därför kompetens inom alla tre ämnena.
Inom vilken sektor behövs den här kompetensen?
– Inom alla sektorer som kräver en helhetsbild av samhället, till exempel för ledande roller inom förvaltning eller politik.
Du har själv läst en liknande utbildning, vad gav det dig?
– Jag läste inte ett program utan ämnena var för sig. Att förstå hur filosofi, politik och ekonomi hänger samman gör att jag ser samhällsfrågor inte bara som en politisk fråga, utan som fundamentala frågor om vilken typ av samhälle vi vill skapa, och hur resurser skapas och fördelas i ett samhälle.
Vad forskar du om och varför är det intressant?
– Jag forskar om teorier om rättvisa och om sociala normer – de tysta, oskrivna regler som styr mycket av vårt liv tillsammans. De påverkar vem som har makt, vem som har vilken sorts frihet, ekonomisk produktion och fördelning av resurser, och hur vi styrs och styr varandra.
Mer om Lina Eriksson
Yrke: Professor i statsvetenskap.
Utbildning och karriär:
- Kandidatexamen i matematik vid Göteborgs universitet
- Kandidatexamen i statsvetenskap vid Göteborgs universitet
- Doktorsexamen i statsvetenskap vid Göteborgs universitet
- Postdoktor i Social and Political Theory, vid Australian National University
- Lektor i filosofi vid Flinders University i Australien
- Från och med 2017 lektor, senare docent, och slutligen professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Varför ska man plugga på Göteborgs universitet: "Universitetet är känt för sin framstående forskning, och utbildningen håller mycket hög klass. Lärarna som undervisar är också forskare, vilket innebär att undervisningen präglas av de senaste forskningsrönen inom respektive ämne. Studenterna får alltså tillgång till det senaste och bästa! Att studera vid Göteborgs universitet innebär dessutom att vara en del av det levande stadslivet snarare än att vistas på ett avskilt campus."