En ny studie från Göteborgs universitet visar att föräldrars stöd och skolmiljöns utformning spelar en avgörande roll för barns motoriska utveckling. Pojkar gynnas mest av tränarledd fysisk aktivitet, medan flickor utvecklar sina motoriska färdigheter bättre på inspirerande skolgårdar.
Studien, som omfattade 355 barn i åldrarna 7–8 år, visar att föräldrars stöd i form av logistisk hjälp, att skjutsa barnen till träningar, att ta dem till platser där de kan vara aktiva, motivera dem till idrottsaktiviteter och att titta på, hade en direkt positiv inverkan på barnens motoriska kompetens. Sambandet var starkt oavsett barnets kön.
Skillnader mellan pojkar och flickor
Forskarna identifierade också tydliga könsskillnader i hur olika faktorer påverkar barnens motoriska färdigheter. För pojkar var det tränarledd fysisk aktivitet som hade störst inverkan på utvecklingen av deras motoriska kompetens. Mer tid i sport och organiserad träning visade sig vara avgörande för att utveckla bland annat balans, kontroll av överkroppen och olika rörelsemönster för förflyttning, som att gå, skutta, hoppa jämfota, och ta sidsteg.
Skolgårdens utformning viktig för flickor
För flickor spelar skolmiljön en viktig roll. En grön skolgård med flera träd och planteringar och en trygg utomhusmiljö verkade motivera flickor att delta i fysiska aktiviteter, vilket i sin tur förbättrade deras motoriska färdigheter. Utöver föräldrarnas roll och könsskillnadernas påverkan såg forskarna också att utomhuslek var kopplad till en mer utvecklad rörelseförmåga, men särskilt fördelaktigt för pojkars motoriska utveckling.
Viktigt med rörelse i förskolan Sedan hösten 2023 har Skolverket haft ett regeringsuppdrag att se över området digitalisering i förskolans läroplan och bland annat lyfta fram rörelse.
Motorisk kompetens är förmågan att utföra och behärska olika målinriktade fysiska rörelser och färdigheter. Det handlar om kroppens kontroll över rörelser och kan delas in i grov- (som att springa, hoppa, kasta och hålla balans) och finmotoriska färdigheter (som att hålla i en penna och rita). Rörelseförmåga utgör en grundläggande del i människors utveckling och är viktig för att kunna aktivt delta i livet och inte bara i fysisk aktivitet.