91̽

Bild
Tallrik med musslor i röd curry
Musslor är ett livsmedel som innehåller nyttiga mineraler, fettsyror och protein. När musslorna skördas tas dessutom näringsämnena kväve och fosfor upp ur havet vilket kan bidra till att minska övergödningen av havet.
Foto: Carolin Freiholtz/Omelettfoto
ä԰پ

Nytt projekt ska inspirera fler att äta hållbar sjömat

Publicerad

En hållbar livsmedelsförsörjning kräver att vi breddar våra matvanor, till exempel genom att äta mer musslor, ostron och alger. Nu får projektet "Havsbondens kök" två miljoner kronor från forskningsrådet Formas för att få fler att våga välja dessa råvaror.

I en tid då klimatförändringar och ohållbar matproduktion utgör allvarliga hot mot våra ekosystem är det många som letar alternativ. Samtidigt kan steget till nya och delvis okända råvaror kännas svårt att ta. Det vill projektet "Havsbondens kök" ändra på, med hjälp av inspiration, fakta och lättlagade recept med lokalt producerad mat från havet. 

– Vi har sett ett ökande intresse för att laga mat med ostron, musslor och alger, men många vet inte hur de ska hantera råvarorna. Vill vi öka kunskapen om dessa hållbara och klimatsmarta livsmedel och sänka trösklarna för att tillaga dem, säger Karl-Johan é, kommunikatör vid Centrum för hav och ä och en av initiativtagarna till projektet.

Recept, film och forskning

Projektet är delvis en vidareutveckling av Havsbondens kokbok, en receptsamling riktad främst till ungdomar som nyligen gavs ut av Centrum för hav och ä. Nu är planen att skapa en webbplattform med recept, tips och fakta om sjömat. Recepten ska tas fram av kokboksförfattaren och matkreatören Karolina Martinson och kommer att innehålla råvaror som är lätta att få tag i och rätter som är enkla att tillaga. Två avsnitt av Matarvspodden ska spelas in och dessutom kommer flera korta filmer att produceras som visar hur man hanterar och tillagar råvarorna. 

– Det kan handla om hur du öppnar ett ostron eller hanterar alger i köket, men också fakta om arterna, hur de odlas och hur de kan bidra till en mer hållbar livsmedelsförsörjning. Här utgår vi från den omfattande forskning på området som sker vid Göteborgs universitet. Flera forskare kommer själva att medverka i filmerna, säger Karl-Johan é. 

Karolina Martinson porträtt
Kokboksförfattaren och tångdykerskan Karolina Martinson ska ta fram nya recept med ostron, alger och blåmusslor.

Vill väcka större engagemang

För att nå ut brett riktar sig projektet både till allmänheten och specifika grupper av ”kunskapsspridare”, till exempel hemkunskapslärare. Genom samarbeten med bland annat Sjömatsfrämjandet, Sjöfartsmuseet och Göteborgs naturhistoriska museum kommer ett flertal kurser och evenemang att arrangeras, inklusive provsmakningar, strandexkursioner och matlagning i naturen. Ett viktigt syfte med projektet är att bidra till en större medvetenhet om havens betydelse för vårt liv på jorden.

– Vi vill inte bara öka konsumtionen av hållbart odlade marina råvaror, utan även bidra till ett bredare engagemang kring havet. Att börja utforska lokalt producerad sjömat är en väldigt konkret ingång till de större frågorna om tillståndet i haven, säger Maria Bodin, en av projektledarna för "Havsbondens kök".

Projektet är finansierat genom Formas kommunikationsutlysning, startar under våren 2025 och ska pågå under minst två år. 

Text: Per Adolfsson

Fakta: Regenerativ odling i havet

Alger, musslor och ostron är så kallade regenerativa marina arter vilket betyder att de har potential för att kunna odlas med en positiv öpåverkan. Till skillnad från odling på land kräver odling av dessa arter i havet ingen gödsel, färskvatten eller gifter. I stället tar de upp näringsämnen från övergödda kuster och kan skapa boplatser och undervattensöer för andra organismer.