91̽

Kursplan

Relationen hav - samhälle; historiska perspektiv, dagens situation och framtidens utmaningar

The Sea and Society Relationship; Historical Perspectives, Present Status and Future Challenges

Kurs
MAR461
Avancerad nivå
15 högskolepoäng (hp)

Om kursplanen

Diarienummer
GU 2024/99
ڳٳٰä岹Ի岹ٳܳ
2025-09-01
Beslutsdatum
2024-12-12
Gäller från termin
Höstterminen 2025
Beslutsfattare
Institutionen för marina vetenskaper

Betygsskala

Tregradig skala

Kursens moduler

Veckoprov, 7,5 Högskolepoäng
Projekt, 7,5 Högskolepoäng

Medverkande institution

Institutionen för globala studier
Statsvetenskapliga institutionen
Juridiska institutionen
Institutionen för ekonomi och samhälle
Företagsekonomiska institutionen
Institutionen för historiska studier
Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion
Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
HDK-Valand - Högskolan för konst och design

Inplacering

Kursen kan ingå som valbar kurs inom masterprogram eller läsas som fristående kurs.
Kursen kan ingå i följande program: 1) Marina vetenskaper, masterprogram (N2MAV), 2) Atmosfärsvetenskap, klimat och ekosystem, masterprogram (N2ACE), 3) Geovetenskap, Masterprogram (N2GVS), 4) Biologi, Masterprogram (N2BIO), 5) Geografi, masterprogram (N2GEO) och 6) Miljövetenskap med naturvetenskaplig inriktning, masterprogram (N2MVN).

öٲ

Godkända universitets/högskolestudier om 180 hp motsvarande en kandidatexamen. Dessutom krävs engelska 6/engelska B eller motsvarande resultat på ett erkänt internationellt test såsom TOEFL eller IELTS, alternativt kandidatexamen från ett engelskspråkigt universitet.

ԲԱå

Kursinnehållet syftar till att få en grundläggande förståelse för hur relationen mellan havet och det mänskliga samhället från förhistorisk tid och fram till idag har förändrats, och vilka konflikter som är förknippade med olika aspekter av samhällets ”intressen” och ”användningar” av havet och dess resurser. Detta inkluderar även analyser av viktiga trender in i framtiden.

Kursen består av föreläsningar, övningar och diskussioner. I kursen ingår även individuella och/eller gruppvisa projekt och rapporter.

Delkurser
1. Internetbaserade prov (Internet-based tests), 7,5 hp
Betygsskala: Godkänd (G) och Underkänd (U)
2. Projekt (Project), 7,5 hp
Betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U)

å

Se kursplan på engelska:

åٲäԾԲ

Kursen är hållbarhetsfokuserad, vilket innebär att minst ett av kursens lärandemål tydligt visar att kursens innehåll uppfyller minst ett av Göteborgs universitets fastställda kriterier för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll utgör även kursens huvudsakliga fokus.

Former för undervisning

Kursens sex första veckor består av föreläsningar som ges av universitetslärare från olika discipliner. Gruppdiskussioner och korta skriftliga rapporter om väldefinierade uppgifter utgör ett komplement. De sista tre veckorna utgörs av grupparbete, om ett
ämne relaterat till kursens teman, som utmynnar i en muntlig presentation.

ԻԾԲå: engelska

Examinationsformer

Kursen examineras genom veckovisa webbaserade individuella tester och en slutlig muntlig presentation av ett grupparbete.

Under de första 6 veckorna måste studenten klara veckovisa test för att bli godkänd på första delkursen. Testen fokuserar på innehållet som presenteras under varje vecka. Betyget som ges är godkänt/godkänt (G/U). Vid underkänt resultat på ett test erhåller
studenten möjlighet att upprepa testet. Dessutom är det obligatoriskt att aktivt närvara vid minst 60 % av uppgifterna under vardera vecka.

Det slutliga grupparbetet kommer att resultera i en muntlig presentation och kommer att betygsättas individuellt, betygen som ges är väl godkänd/godkänd/underkänd (VG/G/U).

Om student som underkänts två gånger på samma examinerande moment önskar byte av examinator inför nästa examinationstillfälle, ska sådan begäran inlämnas skriftligt till kursansvarig institution och bifallas om det inte finns särskilda skäl däremot (HF 6 kap § 22).

Om student fått rekommendation från Göteborgs universitet om särskilt pedagogiskt stöd kan examinator, i det fall det är förenligt med kursens mål och förutsatt att inte orimliga resurser krävs, besluta att ge studenten en anpassad examination eller
alternativ examinationsform.

I det fall en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska student garanteras minst tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle) under en tid av minst ett år, dock som längst två år efter det att kursen upphört/förändrats.

Betyg

På kursen ges något av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För att erhålla betyget G på hel kurs krävs godkänt resultat på samtliga prov samt godkänt resultat på projektarbetet.

För att erhålla betyget VG på hel kurs krävs godkänt resultat på samtliga prov samt väl godkänt resultat på projektarbetet. En beskrivning av kriterierna för att erhålla betyget G eller VG på projektarbetet kommer att finnas tillgängligt på Canvas i början av kursen.

Angående tillämpning av ECTS-skalan för betyg var god se Rektors beslut 2007-05-28, dnr G 8 1976/07 samt 2011-02-28, dnr O 2009/5545.

ܰäԲ

En skriftlig utvärdering görs vid kursens slut. Vid den skriftliga utvärderingen är studenten anonym. Resultatet och eventuella förändringar i kursens upplägg ska förmedlas både till de studenter som genomförde värderingen och till de studenter som ska påbörja kursen.

Övriga föreskrifter

En två-dagars utflykt till Hällristningsområdet i Tanum är planerad under kursen. Resekostnader och mat under fältbesöket bekostas av studenten.